Anti-Oorlog Monument, brons, 2023. Foto: Henk Visch.

Henk Visch (Eindhoven, 1950) is de winnaar van de 13e Wilhelminaring.
De ring wordt uitgereikt op zaterdag 30 september 2023 in CODA Museum Apeldoorn. De jury is unaniem in haar toekenning van de prijs aan deze Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst.

Winnaar Wilhelminaring 2023

Henk Visch

Uit het juryrapport

“Zijn werk is onconventioneel, vervreemdend, tijdloos en van een geniale eenvoud. Zijn androgyne mensfiguren leveren al sinds de jaren tachtig op lichtvoetige wijze commentaar op de condition humaine”, stelt de jury in haar juryrapport over het werk van deze Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst. De jury vervolgt: “Zijn beelden lijken dan weliswaar mensfiguren, of een been, ze zijn tegelijk afkomstig van een andere planeet, van een droomwereld. Zijn androgyne beelden zijn weinig en veel tegelijk: ze ogen dan wel eenvoudig, ze bieden tegelijk een cocktail aan humor, troost, verwondering, melancholie en poëzie. Visch’ mensfiguren zijn geen helden op paard of voetstuk, ze liggen of staan gewoon op de grond. Daardoor ontstaat een directe relatie met de kijker.”

 

Jury

De jury van de 13e Wilhelminaring bestaat uit: Brigitte Bloksma, Hendrik Driessen, Jannet de Goede, Maartje Korstanje en Marina de Vries.

Uitreiking

Henk Visch ontvangt de Wilhelminaring op zaterdag 30 september 2023 in CODA Museum, Apeldoorn.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in CODA Museum is van 24 maart tot en met 23 juni 2024.

Beeld

De gemeente geeft de winnaar van de Wilhelminaring na de uitreiking de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark. De datum van de onthulling volgt later!

Henk Visch. Foto: Henk Visch.

Over de kunstenaar

Henk Visch (Eindhoven, 1950) woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Visch studeerde in 1972 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en werkte vervolgens als graficus en tekenaar. Hij was docent aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In Duitsland gaf hij les aan de Staatliche Akademie der Bildende Kunsten in Stuttgart en de Kunstakademie Münster. In 1981 had hij zijn eerste expositie met sculpturen, waarna veel solo- en groepstentoonstellingen volgden in binnen- en buitenland. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië (1988) en hij nam deel aan Documenta IX in Kassel (1992). In 2016 richtte hij de stichting HuisHenkVisch op, waar zijn eigen werk en zijn kunstverzameling zijn opgenomen en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte Auto Vitesse. Het werk van Henk Visch is opgenomen in museale, bedrijfs- en privécollecties. Zijn beelden zijn op veel plekken in de publieke ruimte te bewonderen.

Bekijk de documentaire over Henk Visch uit de serie Hollandse Meesters. Regie: Frans Weisz.

All’s well that ends, 2023, brons, aluminium, mixed-media. Foto: Henk Visch.

Singing grass, 2023, brons, mixed-media. Foto: Henk Visch.

Where are you from Who are you and why have you come here in such a hurry, 2022, brons, mixed-media. Foto: Henk Visch.

Girls of the Highlands, 2021, aluminium, acrylverf. Foto: Henk Visch.

Monologue, 2020. Foto: Henk Visch.