Jury rapport Jeanne Oosting Prijs, Aline Thomassen

2018
Juryrapport Henk Visch I laureaat

Henk Visch (1950) is alom bekend als beeldhouwer. Hij ontvangt de Jeanne Oostingprijs echter voor zijn prachtige oeuvre op papier waaraan hij al vele decennia werkt. In deze werken neemt hij de toeschouwer mee in een rijke, snelstromende bron van ideeën, ervaringen en gevoelens die gezamenlijk tot een document worden van de turmoil of life. De jury is onder de indruk van de grote zeggingskracht van dit werk op papier.

Uit te tekeningen spreekt een verlangen de werkelijkheid te doorgronden en met dit proces opent de kunstenaar tegelijkertijd voor de kijker een rijkdom aan vloeiende associaties.

Luchtige lijnen worden vrije figuren. Mannelijk, androgyn of seksueel, maar altijd menselijk, dartelen en zwerven ze schijnbaar onbezorgd door de ruimte van het witte papier. Een ruimte die tijd en plaats doet vergeten. Nadere beschouwing echter, levert een verdiept beeld op. Ze spreken over erotiek, verlangen, trauma, angst, onrecht en wreedheid, over tegenstrijdigheden en onverzoenbaarheden, maar steeds met de lichtheid en verbazing van het onschuldige kind van Jean-Jacques Rousseau.

Binnen dit onderdeel van het oeuvre van Visch, wordt de hoofdrol vertolkt door deze figuren die hun teksten, ondefinieerbare aanhangsels en voorwerpen op het papier slingeren. Vergezeld door een melancholische schaduw schreeuwen zij: HET LEVEN IS MOOI !

Aline Thomassen, voorzitter Jury Jeanne Oosting prijs 2018

Top